Μαιανδριο

Ωδειο

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 

 

μΑΡΙΑ δΑΓΑΛΑΚΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε «Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδικότητα τα Μ.Μ.Ε. Σε ηλικία έξι χρόνων γράφεται στη σχολή κλασικού χορού του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου, όπου παρακολουθεί μαθήματα του ρώσικου συστήματος «bolsoi-cechetti» για οκτώ χρόνια, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει αρχικά κλασικό ακορντεόν με τον Νίκο Μαγουλά και αργότερα πιάνο με την Μαρία Κανατσούλη, λαμβάνοντας πτυχίο και στα δύο όργανα με τον βαθμό «Άριστα Παμψηφεί».

Υπήρξε μαθήτρια διακεκριμένων δασκάλων (όπως του Δημήτρη Δραγατάκη, του Περικλή Κούκου, του Ανδρέα Καρμπόνε, κ.ά.) και αριστούχος απόφοιτος της σχολής Ανώτερων Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου, αποκτώντας τα πτυχία «Αρμονίας», «Αντίστιξης» και «Φούγκας».Το 1994 γράφεται στο τμήμα σύνθεσης με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου και αποφοιτά τον Ιανουάριο του 1998 αποκτώντας το δίπλωμα «Σύνθεσης» με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα Μονωδίας (με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και τη Λυδία Αγγελοπούλου)  καθώς και μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας (με τον Μίλτο Λογιάδη).

Από το 1992 ως σήμερα, συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια σύνθεσης, πιάνου, διεύθυνσης ορχήστρας και χορωδίας, μουσικής τεχνολογίας, αλλά και σε σεμινάρια σχετικά με την ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της διδασκαλίας του μαθήματος της μουσικής αγωγής, ενώ το 2001 συμμετείχε ως εισηγήτρια με θέμα την «αισθητική βαρβαρότητα και τις επιπτώσεις της στη σύγχρονη μουσική δημιουργία», σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαμίας.

Ως συνθέτης, είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Μονή Δαφνίου, στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας", στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Θέατρο "Ωδείο" της Ελευσίνας, στο "Caravel", στο Μουσείο Γουλανδρή, στον Δήμο Αμαρουσίου, στο πνευματικό ίδρυμα «Κρητική Εστία», κ.ά. Η εργογραφία της περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά, φωνητικά και χορωδιακά, έργα σκηνικής μουσικής, έργα με την ταυτόχρονη χρήση σύγχρονων μέσων, κ.ά.

Κατά τα έτη 1994 & 1996, συνεργάστηκε επίσης με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κάνοντας μουσική επιμέλεια σε εκπομπές, ενώ έργα της έχουν κατά καιρούς μεταδοθεί από το Γ' Πρόγραμμα, είτε σε απ' ευθείας μετάδοση, είτε ηχογραφημένα από συναυλίες.

Ως παιδαγωγός, έχει εργαστεί από το 1989 στο Εθνικό Ωδείο, στο Αττικό και στο Μαιάνδριο, διδάσκοντας πιάνο, ακορντεόν & ανώτερα θεωρητικά, στη δραματική σχολή "Φωτιάδη", καθώς και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου είναι διορισμένη από το 1997.

Ως συγγραφέας, έχει εκδώσει το μουσικό εκπαιδευτικό παραμύθι Η πριγκίπισσα Τανίνα & το μουσικό της… ημερολόγιο, σε εικονογράφηση της εικαστικού Βασιλικής Τριβυζά, που στοχεύει στην εκμάθηση της μουσικής γραφής και ανάγνωσης μέσα από 14 μικρές κι ευχάριστες ιστορίες, καθώς και μια σειρά βιβλίων με τίτλο Μαθαίνω ακορντεόν, η πρώτη μου μέθοδος, για την εκμάθηση του οργάνου σε μικρές ηλικίες, που αντίστοιχη της δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά.

Για το σύνολο του έργου της έχουν γίνει κατά καιρούς αφιερώματα κι αναφορές στον τύπο (όπως στα περιοδικά Δίφωνο, Μελωδία, Πολύτονον, στην 7τομη μουσική εγκυκλοπαίδεια του Τάκη Καλογερόπουλου, στο βιβλίο Μουσική Εργογραφία, Έλληνες συνθέτες-Έλληνες ποιητές της Λίτσας Λεμπέση, στη διαδικτυακή εκπομπή «Της Μουσικής τα Μάγια» κ.ά.).